Burun Ameliyatı (Rhinoplasty) Ameliyatı Nedir ? Türleri Nelerdir ?
Burun şeklinin değiştirilmesi için yapılan cerrahi operasyonların tümü burun estetiği veya rhinoplasti olarak adlandırılır. Burun Ameliyatı ile daha hoş görünen burun yapısı elde edilmekte, kişisel isteklere uygun şekil değişiklikleri yapılmaktadır. Ayrıca solunum ve koku alma gibi burun işlevlerini olumsuz etkileyen şekil bozukluklarının giderilmesi için rinopalsti operastyonlarına sıklıkla başvurulmaktadır. Günümüzde gelişen tıbbi teknolojler ile gerçekleştirilen burun operasyonları geçmişe kıyasla daha kapalı teknikler ve küçük kesiler ile gerçekleştirilmektedir. Burun Ameliyatı ile kişiyi rahatsız eden burun kemeri, burun ucu sarkıklığı, burun büyüklüğü gibi çeşitli problemler ortadan kaldıırılmaktadır.
Yaygın olarak tercih edilen 2 farklı burun estetiği tekniği vardır. Bunlardan ilki açık burun ameliyatı diğeri ise kapalı burun ameliyatı teknikleridir. Açık burun ameliyatında burun delikleri arasından küçük bir kesi açılmaktadır. Açık burun ameliyatı genellikle burundaki ciddi şekil bozuklukları olan kişilere yahut daha önce estetik operasyon geçirmiş kişilere uygulanmaktadır. Açık burun ameliyatının avantajı hekimin görüş açısının daha fazla olmasıdır. Ancak açık burun estetiği operasyonlarında iyileşme süresi daha uzun sürmekte ve operasyon sonrası oluşan ödem ve morluklar oluşmaktadır.
Diğer teknik olan kapalı burun ameliyatında ise operasyon sırasında burun delikleri içerisinden kesik atılmaktadır. Kapalı burun estetiği genellikle küçük boyuttaki şekil bozuklukları halinde tercih edilmektedir. İyileşme süreci açık burun ameliyatına göre daha kısadır.
Ameliyatsız Burun Estetiği Mümkün Müdür ?
Burundaki şekil bozukluklarının çok ciddi olmadığı durumlarda ameliyatsız burun estetiği tercih edilebilir. Burun dolgusu olarak adlandırılan bu yöntemde burun köprüsüne dolgu uygulanmaktadır.
Burun dolgusu işlemi kullanılan dolgu metaryeline ve hekimin uyguladığı işleme göre değişkenlik arz etmekle birlikte elde edilen görünüm 4 aydan 3 yıla kadar etkili şekilde mevcudiyetini koruyabilir.
Burun Ameliyatı (Rhinoplasty) Öncesi Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Burun estetiği operasyonlarında ameliyat öncesi dönem de ameliyat kadar önem arz etmektedir. Ameliyat öncesi dönemde öncelikle hastanın estetik operasyon için uygun olup olmadığı değerlenirilir. Hekim öncelikle hastanın tıbbi öyküsünü, rahatsızlıklarını ve hali hazırda kullandığı ilaçları değerlendirir.
Hastanın tıbbi öyküsü sonrası hekim tarafından hastanın fiziki muayenesi gerçekleştirilir. Fiziki muayenede hastanın burun derisi, burnun iç ve dış yapıları incelenir ve yapılacak değişiklikler planlanır. Hekim burun ameliyatı öncesi hastanın uygunluğuna karar vermek için çeşitli kan analizi ve labaratuvar tetkiklrine gereksinim duyabilir.
Burun estetiği öncesi hekimin hastanın tıbbi öyküsünü bilmesi önem arz etmektedir. Ameliyat öncesi bir diğer önemli husus ise hastanın ibuprofen ve aspirin gibi non steroid antiinflamatuar ilaçların ameliyattan iki hafta önce ve sonrasında kullanılmamasıdır. Bu tür ilaçlar pıhtılaşma işlevini olumsuz yönde etkileyerek kanamayı arttırıcı etki göstermektedir.
Ameliyat öncesi ve sonrasını etkileyen bir diğer davranış ise tütün kullanımıdır. Sigara kullanan hastalarda iyileşme sürecinin yavaş ilerlediği görülmektedir. Ayrıca nikotin kan damarlarında kasılmaya neden olarak dokuya giden oksijen ve kan desteğinin azalmasına neden olmakta ve iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılan bir operasyon türüdür. Küçük dokunuşlar gerektiren basit rinoplasti operasyonlarında cerrahın tercihine göre lokal anestezi de uygulanabilir.
Burun Ameliyatında (Rhinoplasty) İyileşme Süreci Nasıldır ?
Burun estetiği sonrası hastalarda iyileşme süresi hastaya ve operasyonun boyutuna göre değişiklik göstermektedir.
Operasyondan 4-6 saat sonrası hastalar ayağa kalkıp dolaşmaya başlayabilirler. 6 saat sonrası hasta bulantı ve kusma gibi belirtiler yok ise yemek yenilebilir.
Hasta bazı durumda aynı gün taburcu edilirken bazı durumlarda 1 gün gözlem altında tutulmaktadır.
Ameliyat sonrası genelde buruna tampon yerleştirilmektedir. Bu tamponlar genellikle 1-2 gün sonra çıkartılmaktadır. Ameliyat sonrası burna yerleştirilen kalıp ise yaklaşık 1 hafta sonra çıkartılmaktadır.
Ameliyat sonrası herhangi bir komplikasyon gerçekleşmesi durumunda hastalar 7-10 gün arasında iş hayatına geri dönebilir. Operasyon sonrası oluşan morluklar 7-10 gün arasında makyaj ile kapatılacak düzeye kadar inebilir.
Ameliyatın üzerinden 1 aylık süre geçtikten sonra ise oluşan ödemin %75-80 lik kısmı yok olmaktadır. Hedeflenen şekil ve tam iyileşme ise bir yılı bulmaktadır.
Burun Ameliyatı (Rinoplasty) Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir ?
Burun ameliyatı sonrası genellikle ağrı oluşmaktadır. Anestezinin etkisinin geçmesi beklenmeden hastaya ağrı kesici uygulamaları yapılmaktadır.
Ameliyat sonrası hastaların 4-6 saat arası ayağa kalkması önerilmemektedir. 4-6 saat sonrası ayağa kalkan hastalarda baş dönmesi, göz kararması gibi sorunların görülmesi normaldır.
Ameliyat sonrası ilk birkaç gün hastalara sıvı gıdalarla beslenilmesi önerilmektedir.
Ameliyat sonrası göz altlarında, burun etrafında ve yüzün belirli kısımlarında şişlik ve morlukların oluşması normaldir. Gün geçtikçe oluşan şişlik ve morluklar hafifleyecektir.
Burun ameliyatı esnasında ve sonrasında genizden kan sızıntısı gerçekleşmesi normal bir durumdur. Bu sızıntı bazı hastalarda bulantı ve kusmaya neden olabilir. Kanlı kusma ve kandan kaynaklı siyah renki dışkı hastalarda görülebilen bir durumdur.
Ameliyat sonrası hastaların yüksek yastıklarda istirahat etmesi önerilmektedir.
Ameliyat sonrası ilk 15 gün burna su çekilmemeli, sümkürülmemelidir.
Burun ameliyatı sonrası istenen şekil tam olarak elde edilene dek ( 6 ay kadar sürebilir. ) gözlük takılmamalıdır.
Ameliyat sonrası yüksek efor gerektiren fiziki aktiviteler gerçekleştirilmemelidir. Ayrıca yüzme, aşırı kuvvetli çiğneme, yüz kaslarını aşırı zorlayacak kahkaha, gülümseme ve mimik hareketlerinden uzak durulmalıdır.
Ayrıca operasyon sonrası kişinin güneş ışığına maruz kalmaması gerekmektedir.
Operasyon sonrası dikişlerin alınması için bir hafta sonra hekim kontrolü yapılmaktadır.
Bağdat Cad. Suadiye Apt.
No:439 Kat:4 Daire:9
34740 Suadiye
Kadıköy/İstanbul
9 00 – 22 00
9 00 – 17 00
© 2022 Paristclinic. All rights reserved.